Orvosmisszió

Előzmények

A Katolikus Karitász 2015-ben indította el kórházmisziós programját, amelyben állandó együttműködő partnere a kárpátaljai Kezünkben a Jövő Alapítvány. A program keretében a segélyszervezet már számos akcióval kapcsolódott be három város, Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházainak támogatásába. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére az elmúlt években több mint 10 millió forintos támogatást biztosított a segélyszervezet.


Az Ungvári Városi Gyermekkórházat életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel segítették, valamint több betegszoba bebútorozását vállalták. A kórház 110, valamint a csapi intézmény 30 ágya a város és a járás összesen 38 ezer gyermekét hivatott ellátni.

A Munkácsi Megyei Gyermekkórházat élelmiszer-adománnyal segítették, valamint a gyermekonkológiai osztálynak egy korszerű infúziószabályozó készüléket adományoztak.

A 2017-ben a Karitász a Beregszászi Járási Kórház Gyermekosztályának fürdőszobáját újította fel. Az elmúlt évben egy vízvezeték állványzat cseréjét támogatta a segélyszervezet, idén nyáron pedig a rendkívül rossz állapotban lévő fürdőszobában megújult a vízvezeték, a villanyhálózat és új burkolatot kapott a helyiség.

Elindult az Orvosmisszió

2017-ben a segélyszervezet Orvosmissziót indított a határon túli magyarok által lakott területekre. A misszió célja, hogy Kárpátalján és Délvidéken ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, és szükség szerint gyógyászati segédeszközökkel, vagy további orvosi ellátással segítse a határon túl élő szórvány magyarságot.

Az Orvosmisszió 4 önkéntes orvossal indult, majd 2018 végére már több mint 15 orvos és 20 medikus végzi a szolgálatot.

Az első év során 15 alkalommal indult el az orvosmisszió, 9 alkalommal Kárpátaljára, a többi alkalommal pedig Délvidékre.

Kárpátalján Körösmezőn, Terebesfejérpatakon, Nagybocskón, Gyertyánligeten, Aknaszlatinán, Técsőn, Bustyaházán, Visken és Nagyszőlősön végezték el a gyermekek szemészeti, fogászati és mozgásszervi szűrővizsgálatait, nőgyógyászati tanácsadást tartottak, valamint felnőtteknél vérnyomás-, vércukormérést és EKG vizsgálatot végeztek.

Az orvosmisszió első évében 1158 gyermek és 310 felnőtt szűrése történt meg.

A vizsgálatok alapján több mint 200 db szemüveget osztott ki és mintegy 400 db talpbetétet biztosított a Karitász a gyermekeknek, emellett gyógyszereket és vitaminokat is vitt az orvoscsapat a felmért igények szerint.

o-img-0849.jpg o-img-0862.jpg o-img-1267.jpg o-orvosmisszio0922-09.jpg o-orvosmisszio0922-21.jpg
adományvonal: 1536 - Segítsen, hogy segíthessünk!

6300 Kalocsa, Szentháromság tér 1.

Tel.: 78/462-667/127-es mellék Fax: 78/462-667

(c) 2019 All rights reserved - Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Katolikus Karitász

Készítette: Weboldal-Center